onsdag 15. januar 2014

1. skoledag på Den Norske Skolen i Kenya


I dag måtte Sara vekkes klokken 7! Nesten ny rekord stråler hun stolt. Spenning kan visst gi dyp søvn også, ikke bare insomnia.



David oppdager et nytt pålegg til frokost: minibananer! Eller sweet bananas som de kalles her. Vi mumser toast med sweet bananas and off we go- må ikke komme for sent på første skoledag.  





For sent? Merker tempoet er annerledes med en gang; skulle det ikke ringe inn halv 9? Joda, sier rektor Margunn kledd i piratbukser og slippers- og går inn på kontoret og henter den lille bjellen som hun rister litt på og så løper ungene skrålende til klasserommene. Hvitmalte rom med en stor gårdsplass foran hvor de leker smashball eller hva det nå het. Skal jeg lære dere det? spør en gutt i solbleket lugg og drar med seg Sara og David. Erik synes fortsatt det er greit å observere det hele fra samme posisjon som pappa; stående i skyggen.

 
Et vell av minner skyller over meg idet vi går inn i de små klasserommene- dette kunne like godt vært Den Norske Skolen i Addis Abeba (Etiopia) på 80tallet: tegninger på veggene, 123, ABC. Bare at det også står en pc i en krok, og antibac ved vasken. Veggene utenfor er påmalt sebra og løve, vaske vesle Brumlemann og Tobias i tårnet, jammen er dette en liten bit av Norge i Afrika.







Det er 25 elever på hele skolen. Mange hvite barn med solbleket hår og flassete neser som sikkert har tilbrakt juleferien ved det indiske hav. Men det er minst like mange barn her som har en brun mamma eller pappa, i tillegg til noen barn fra Somalia og Sør Sudan. En herlig fargerik gjeng som har til felles å ha norske pass. 

I 1.klasse er det fire elever og den andre jenta er superglad for å få en jente til i klassen, og dessuten deler de klasserom og undervisning med 2.klasse som bare er tre elever. Og de har selveste rektor som lærer!

Eriks klasse er den største med 11 elever fordelt på 3 og 4.klasse, og heldigvis kjente Hilde Ding som lærer. David synes det er litt rart å være i Afrika og ha de samme fagene som i Norge: Norsk, Matte, Musikk og Gym, og mor er lykkelig over at de til og med har RLE- Religion, Livssyn og Etikk- selv om det er en kristen skole drevet av Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM). Men her følges norsk grunnskoles lærerplan og alle lærerne har godkjent lærerutdanning fra Norge: 3 menn og 3 kvinner deler klasser og fag mellom seg, og så er det noe undervisning felles. Idag har de for eksempel musikk sammen hele skolen. Og på fredag har de felles gym- med bading i utendørs badebasseng på skolen område!


sånn ser det ut i garderoben når en hel skole har musikktime sammen
 
Joda, vi skal nok trives her, tenker jeg idet Norbert og jeg trekker oss tilbake og ungene blir igjen for resten av skoledagen. Heller ingen SFO, så klokken 2 henter vi hjem en lettet gjeng som overlevde første dag. Vincent, som jobber på kjøkkenet vårt («kokken vår» som ungene kaller han) har laget smoothies som venter- proppfull av mango, appelsin, pasjonsfrukt, gulrot og avocado- og sikkert tusenvis av antioksidanter. Erik er imponert over at han ikke kan smake avocadoen, for han liker jo ikke avocado, og David og Sara er omtrent like imponert over at pasjonsfrukten kan maskeres så godt. Ned glir den i allefall, og så er vi klare for å avreagere med (nye) fotball(er) i hagen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar